Co to MSUD?

Maple Syrup Urine Disease (MSUD) czyli Choroba Syropu Klonowego, genetycznie uwarunkowana choroba metabolizmu aminokwasów o dziedziczeniu autosomalnym recesywnym. Jest zaburzeniem przemiany (metabolizmu) leucyny, izoleucyny, waliny, należy więc do wrodzonych wad metabolizmu zwanych aminoacidopatiami. Przyczyną choroby jest niedobór lub brak aktywności kilku enzymów, dokładniej mówiąc całego kompleksu enzymatycznego – tak zwanej dehydrogenezy rozgałęzionych α-ketokwasów. Związki te powstają w drodze metabolizmu aminokwasów rozgałęźnych (wyróżnia się 20 aminokwasów białka). W MSUD zahamowanie reakcji biochemicznych na poziomie dehydrogenezy rozgałęzionych α-ketokwasów powoduje gromadzenie się zarówno α-ketokwasów, jak i leucyny, izoleucyny i waliny we krwi, w płynie mózgowo-rdzeniowym i moczu, a to z kolei wywołuje objawy chorobowe. Mówiąc prościej białko zawarte w pokarmie szkodzi Klarci, wiec jedynym ratunkiem jest dieta niskobiałkowa, dokładnie wyliczona kalorycznie i ze względu na ilość zawartego białka. To nie jest łatwe. Klara ma specjalne mleczko, sprowadzane z UK. Pozbawione szkodzących jej aminokwasów Leucyny, Izoleucyny i waliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz